Presentat el projecte de Memòria històrica de La Sedeta

Dilluns 14 de febrer, els membres de la Junta de l'Associació Andrés Encinas i Josep Nieto van assistir al Consell de Barri per presentar un primer esborrany del Projecte de Memòria històrica de La Sedeta. Per aquest motiu es va demanar una entrevista amb el regidor del Districte Guillem Espriu, per tal d'establir les bases de la col·laboració entre l'Ajuntament i la nostra Associació.

Tot seguit teniu el text presentat en aquella reunió.

Projecte de Memòria Històrica de La Sedeta (veure projecte complert)
 
Per a què?
El primer projecte que presenta la nostra associació se centra en la recuperació de la memòria històrica de la fàbrica La Sedeta per diverses raons:
  • recordar la fàbrica i el procés fabril que s’hi realitzava com un patrimoni industrial que cal recordar i del que ara mateix no hi ha cap senyal.
  • Recollir el testimoni oral i fotogràfic de les veïnes i veïns del barri que hi treballaven, tot fixant aquests records per a les generacions futures.
  • recordar el paper que va tenir la fàbrica en les lluites socials del barri
  • fer memòria de l’activitats dutes a terme al conjunt centre cívic-escola-Institut, destacant el seu paper com a dinamitzador del barri
 Aquest projecte de memòria històrica pretén concretar-se en diversos suports:
  • Publicacions escrites: llibres, opuscles
  • Vídeos, recollint els testimonis d’antigues treballadores, així com protagonistes del procés de transformació de fàbrica en centre cívic.
  • recopilació de material gràfic (imatge, super 8, etc)
  • Una  web on es reculli tota aquesta informació
  • Exposició permanent sobre La Sedeta, a la seu del Centre Cívic.
  • exposicions pensades per itinerar.
Per a qui?
Els primers destinataris són (som!) els veïns i veïnes del barri: les diferents generacions que hi van treballar, els que s’han format a les seves aules o han realitzat activitats al centre cívic, o els que ara estan jugant a la plaça. Volem retornar a la gent del barri la seva memòria i preservar-la per ales generacions futures.

Però també ho és la ciutat de Barcelona, que ja té d’altres iniciatives de recuperació del patrimoni industrial i amb les que aquest projecte té vocació de col·laborar.

En l’àmbit de Catalunya, creiem que l’experiència de recuperació de la memòria històrica de les colònies tèxtils pot ser un bon exemple i amb elles hem d’establir un marc de col·laboració, conjuntament amb el Museu d’Història de Catalunya.

Amb qui ho volem fer?
Un projecte com aquest ha de ser forçosament i volguda participatiu i en col·laboració amb els diversos actors socials del Districte. En primer lloc, l’Ajuntament a qui demanem la seva complicitat i implicació en la realització del projecte. Per aquest motiu demanem una reunió amb el regidor del Districte per tal de concretar els passos a donar.

El projecte contempla també buscar la complicitat amb l’institut i l’escola per tal que els alumnes descobreixin la història del centre i realitzin, per exemple, treballs de recerca sobre la mateixa. Necessitarem també a les associacions de veïns i les entitats del barri, encapçalades pel Taller d’Història de Gràcia, o els mitjans de comunicació, així com a les empreses que hi vulguin participar amb el seu patrocini.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada